Du er her: 

Sognerejse til Nordtyskland 7. - 10. juni 2018

Gennem århundreder har Østersøen været forbindelse mellem Sydskandinavien og områderne på dens sydlige kyst. I vikinge­tiden giftede både Harald Blåtand og Svend Tveskæg sig med slaviske fyrstedøtre, og op gennem middelalderen kom Danmark og Sverige til at spille en væsentlig politisk rolle både i
Slesvig-Holsten, i Mecklenburg og i Vorpommern.

I den tidlige middelalder blev Østersøkysten hjemsted for betydelige handelsbyer, der navnlig blev grundlagt i det 12. århundrede. Lübeck, Rostock, Stralsund og Greifswald blev medlemmer af det magtfulde ”Hanseforbund”. Selvom flere af disse byer blev ødelagt under Anden Verdenskrig, fremstår de i dag genopbyggede som historiske vidnesbyrd om en markant handels- og frihedskultur. Vi vil besøge de nævnte hansebyer og samtidig opsøge andre historiske spor, der viser forbindelsen mellem Danmark og
området syd for Østersøen.

Blandt rejsemålene er cistercienser­klostret i Bad Doberan med den danske dronning Margrethe Springhests gravsted. Vi besøger også klosterruinen Eldena ved Greifswald, hvis imponerende indgangsportal giver et tydeligt indtryk af dette cistercienserkloster, som i det 11. århundrede blev grundlagt af munke, der oprindelig kom fra Esrum i Danmark.

I hansebyerne og i hele området Mecklenburg-Vorpommern findes der en hel del skjulte skatte og store seværdigheder. Det er i dette område, romantikkens billedkunst opstod i begyndelsen af 1800-tallet.
I Greifswald vil vi blandt andet vandre på Caspar David Friedrichs
fodspor, vi vil besigtige hans fars sæbeværksted samt se værker af ham og hans elever på Pommersches Landesmuseum.

Også i senere århundreder har Mecklenburg-Vorpommern med sit skønne kystlandskab tiltrukket kunstnere indenfor alle retninger, som f.eks. Lyonel Feininger, Ernst Barlach, Günther Uecker, Kurt Tucholsky og Hans Fallada. Vi vil få indtryk af disse nyere sider af området, især Ernst Barlachs skulpturer ved Katharinakirken i Lübeck samt Barlach­atelieret i Güstrow.    

Turen trækker selvfølgelig også tråde til nutiden. Rejsen fører os til en af de nye delstater i Tyskland, som - næsten 30 år efter murens fald - stadig vidner om den tid, da Bezirk Rostock var en del af DDR.       

Læs mere om de praktiske oplysninger om rejsen her

Se program for rejsen her