Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

Du er her: 

Stavnsholtkirken

I 1950'erne begyndte Farum by at ændre sig fra at være en landsby til at blive en stadig større forstad til København.

Efterhånden som de nye huse skød opi midt- og østbyen, kunne både menighedsråd og byråd se, at Farums gamle middelalderkirke ikke længere alene kunne betjene et så stort sogn. Der skulle en ny kirke til, en kirke som fortrinsvis skulle betjene området fra Frederiksborgvej og videre østpå.

Man valgte at benytte grunden, der lå op ad Hillerødmotorvejen, vest for Marie Kruses Skole, der netop var blevet opført,og nord for bebyggelsen Furesølund.

Vinderen af arkitektkonkurrencen var Johan Otto von Spreckelsen - kendt for den moderne triumfbue i Paris og for danske kirkebyggerier, bl.a. i Vangede

Det første spadestik blev taget i juni 1980, og kirken stod færdig og klar til indvielse den 23. august 1981, godt et år efter.

Setfra Hillerødmotorvejen ligner Stavnsholtkirken med sine gule teglstensmure en blanding af et pompøst fæstningsanlæg og en moderne katedral!

Kirkerummet

Kirkens indre består i en næsten kvadratisk grundplan. Rummet er kubisk - som en terning - med hjørnerne skråt afskårne.

Loftet består af kasetter i beton, og midt i hver kasettes mønster er en korsform. Gulvet er belagt med gråsort skifer.

Hvide blokke af italiensk Carrera-marmor, som passer ind i hinanden, er brugt til både alteret, til døbefonten og til prædikestolen. Alteret står her - i modsætning til i traditionelle gamle kirker - helt frit.

Bag alteret er et orgel (16 stemmer) formet som et kors. Orglet er bygget af Th. Frobenius & Sønner. Alt træværk - også bænkene - er af eg.

Til det kubiske kirkerum er et sakristi + korrum bygget til. Dertil kommer et kapel formet som en trapez.

 

Lyset

 

Lyset er meget skiftende i rummet: Dets fald ned gennemloftets sider og gennem de smalle lavtsiddende vinduer giver rummet karakter, ikke bare i forhold til dagens gang, men også i forhold til årstidernes lysændringer.

I 2019 gennemførte Farum Sogn en omfattende ændring af den elektriske belysning af kirkerummet under ledelse af Gunvor Hansen, der er en af Danmarks førende lysarkitekter.

Læs mere om den nye belysning her

Sognegården

I våbenhuset har man indgangen til kirken på den ene side og til den anden sideindgangen til Stavnsholtkirkens menighedslokaler. Sognegården består blandt andet af to konfirmandlokaler, kontorer og en stor mødesal.

Placeringen af lokalerne i sognegården er meget gennemtænkt. Rummene er placeret præcist sådan, at de modtager tilskud af sol på de tidspunkter af dagen, hvor de er mest i brug.

Alle vægge i kirkerum, gangarealer og våbenhus- er af samme gule murværk. I de øvrige rum er væggene hvide.

Sognegården omslutter en kvadratisk, smukt beplantet atriumgård.

Læs mere om Spreckelsens arkitektur