Små skridt - store forskelle

Udviklingshjælp kan være komplekst, men sommetider består den i enkle tiltag. Folkekirkens Nødhjælp vejleder fx etiopiske bønder i at holde kameler i stedet for kvæg. Kameler giver lige så meget mælk og kød, men de er meget bedre til at klare tørken end køer. I andre områder af landet bliver der fx undervist i at plante moringatræer i stedet for eukalyptus. Eukalyptustræet er populært, fordi det vokser hurtigt og giver tømmer til at sælge eller lave mad med. Men træet suger al vand og efterlader ufrugtbar, sandet jord. Den tørkerobuste og supersunde moringa vokser også hurtigt, og blade og bælge kan bruges og sælges som medicin og kosttilskud. Og hvorfor i øvrigt ikke plante træerne på kanten af vanddamme, så jorden ikke eroderer og efterlader mudder, hvor der er brug for vand? (17-årige Tuma på billedet er med i projektet ’Cash for money’, hvor hun får løn af Folkekirkens Nødhjælp for at plante moringatræer i Etiopien).

(Foto: Mikkel Østergaard)