Stavnsholtkirken

I 1950'erne begyndte Farum by at ændre sig fra at være en landsby til at blive en stadig større forstad til København.

Efterhånden som de nye huse skød opi midt- og østbyen, kunne både menighedsrådog byråd se, at Farums gamle middelalderkirke ikke længere alene kunne betjene et så stort sogn. Der skulle en ny kirke til, en kirke som fortrinsvis skulle betjene området fra Frederiksborgvej og videre østpå.

Man valgte at benytte grunden, der lå op ad Hillerødmotorvejen, vest for Marie Kruses Skole, der netop var blevet opført,og nord for bebyggelsen Furesølund.

Vinderen af arkitektkonkurrencen var Johan Otto von Spreckelsen - kendt for den moderne triumfbue i Paris og for danske kirkebyggerier, bl.a. i Vangede

Det første spadestik blev taget i juni 1980, og kirken stod færdig ogklar til indvielse den 23. august 1981, godt et år efter.

Setfra Hillerødmotorvejen ligner Stavnsholtkirken med sine gule teglstensmure en blanding af et pompøst fæstningsanlæg og en moderne katedral!

Kirkerummet

Kirkens indre består i en næsten kvadratisk grundplan. Rummet er kubisk - som en terning - med hjørnerne skråt afskårne.

Loftet består af kasetter i beton, og midt i hver kasettes mønster er en korsform. Gulvet er belagt med gråsort skifer.

Lyset er meget skiftende i rummet: Dets fald ned gennemloftets siderog gennem de smalle lavtsiddende vinduer giver rummet karakter, ikke bare i forhold til dagens gang, men også i forhold til årstidernes lysændringer.

Hvide blokke af italiensk Carrera-marmor, som passer ind i hinanden, er brugt til både alteret, til døbefonten og til prædikestolen. Alteret står her - i modsætning til i traditionelle gamle kirker - helt frit.

Bag altereter et orgel (16 stemmer) formet som et kors. Orglet er bygget af Th. Frobenius & Sønner. Alt træværk - også bænkene - er af eg.

Til det kubiske kirkerumer et sakristi + korrum bygget til. Dertil kommer et kapel formet som en trapez.

Sognegården

I våbenhuset har man indgangen til kirken på den ene side og til den anden sideindgangen tilStavholtkirkens menighedslokaler. Sognegården består blandt andet af to konfirmandlokaler, kontorer og en stor mødesal.

Placeringen af lokalerne i sognegården er meget gennemtænkt. Rummene er placeret præcist sådan, at de modtager tilskud af sol på de tidspunkter af dagen, hvor de ermest i brug.

Alle vægge i kirkerum, gangarealer ogvåbenhus- er af samme gule murværk. I de øvrige rum er væggene hvide.

Sognegården omslutter en kvadratisk, smukt beplantet atriumgård.

Læs mere om Sprechelsens arkitektur